Nieuwe digitale (anti)fraud webinars

2020 was het jaar waarin de wereld even bleef stilstaan.  Covid 19 deed ons, zowel privé als professioneel, beseffen hoe breekbaar we als mens of organisatie wel zijn.  Maar ook hoe wendbaar.  Vergaderingen verlopen voortaan digitaal, en onder het motto “never waste a good crisis” ontstaan er her en der zelfs nieuwe opportuniteiten.

Vanuit deze optiek lanceert het (anti)fraude departement van Everest advocaten een nieuw product onder de vorm van cliëntgerichte “(anti)fraud webinars”.

Waarom?  Omdat organisaties zich, vandaag meer nog dan voorheen, dienen blijven te wapenen tegen fraude.  Ook bij de fraudeurs heeft Covid 19 immers nieuwe opportuniteiten gecreëerd (lees  hierover onze blog).

Hoe?  Evident niet op de klassieke manier, waar we een seminarie verzorgen in een zaaltje, maar wel op digitale wijze, door middel van op maat gemaakte (anti)fraud webinars, waarin wij die aspecten van fraudebestrijding toelichten die jouw organisatie vandaag bezighouden.

 

Een greep uit onze (anti)fraud webinars

1. Tips & trics voor fraude-onderzoek door interne en externe auditoren

Voor wie?

Everest (anti)fraud bouwde praktische én academische ervaring op in de begeleiding van interne en externe auditoren die in aanraking komen met fraudedossiers.  Daarnaast richt dit (anti)fraud webinar zich tevens tot bedrijfsleiders die willen weten hoe zij zich juridisch preventief kunnen organiseren om hun werknemers bij vermoedens van fraude te controleren.

Wij assisteerden in de afgelopen jaren verschillende banken bij de uitbouw/perfectionering van hun eigen fraude departement, en schreven diverse fraud policies die bedrijven een werkbaar kader geven om binnen de juridische grenzen aan interne fraudebestrijding te doen.  Mr. Stijn De Meulenaer doceert deze materie tevens sedert meer dan 15 jaar als executive Professor in de Masterclass Fraud Auditing (MCFA).

Wat?

Afhankelijk van uw noden en op basis van uw concrete input gaan wij na welke concrete maatregelen u als interne of externe (fraud) auditor/onderneming kan ondernemen om bedrijfsfraude te bestrijden:

  • waar eindigen uw onderzoeksmogelijkheden en begint de privacybescherming?
  • welke middelen heb ik om deze grens te verleggen en meer onderzoek te kunnen verrichten?
  • kan ik een bureau van een werknemer onderzoeken?
  • mag ik gebruik maken van camera’s?
  • mag ik e-mail- en internetverkeer controleren?
  • mag ik informatie op social media gebruiken als bewijsmateriaal?
  • mag ik een werknemer interviewen?
  • mag ik een derde interviewen?

Hoe?

Aan de hand van een (anti)fraud webinar brengen wij u onze kennis over.  Wij maken ons (anti)fraud webinar graag zo concreet mogelijk aan de hand van de input/vragen die we op voorhand van u krijgen.  Op het einde van ons webinar leggen wij u graag uit welke optimalisaties er binnen uw onderneming nog mogelijk zijn.

2. Hoe voorkom ik dat de bank mijn rekening opzegt?

Voor wie?

Everest (anti) fraud begeleidt regelmatig ondernemingen die door de compliance afdeling van hun bank bevraagd worden of zelfs aan de deur dreigen gezet te worden.  Deze opleiding richt zich op (beroepsverenigingen van) ondernemers die actief zijn in fraudegevoelige sectoren of sectoren, dan wel op sectoren waarin veel cash geld omgaat.

Wat?

De Europese en daaruit voorvloeiende Belgische antiwitwasverplichtingen worden steeds strenger, en vinden in steeds meer sectoren toepassing.  De banken waken via hun compliance afdelingen bovendien alsmaar strenger over de toepassing van deze wetgeving, en screenen hun bankklanten voortdurend.

In dit (anti)fraud webinar maken wij u, afhankelijk van uw noden en uw concrete input, vertrouwd met de preventieve witwasverplichtingen die voor uw onderneming/sector gelden:

  • wat zijn de op mij(n sector) geldende antiwitwasverplichtingen?
  • hoe ga ik hiermee in de praktijk om?
  • hoe verhoud ik mij tot mijn bankier?
  • hoe beantwoord ik vragen van mijn bankier?
  • wat kan ik doen wanneer mijn bankrekening is opgezegd?
  • welke gevolgen zie ik tegemoet nadien?

Hoe?

Aan de hand van een webinar brengen wij u onze kennis over.  Wij maken ons (anti)fraud webinar graag zo concreet mogelijk aan de hand van de input/vragen die we op voorhand van u krijgen.  Op het einde van ons webinar leggen wij u graag uit hoe een antiwitwasaudit u kan helpen om de bank aan te tonen dat u de regels wel degelijk naleeft.

3. Witwassen voor sportclubs en makelaars

Voor wie?

Deze opleiding heeft tot doel om sportclubs en makelaars vertrouwd te maken met de nieuwe antiwitwasverplichtingen die hen te wachten staan.

Wat?

Everest (anti) fraud en Everest Sport hebben de afgelopen jaren een doorgedreven ervaring ontwikkeld in dossiers van sportfraude.  Zo begeleiden wij de Pro League als burgerlijke partij in de Operatie Propere Handen, alsook de Tennis Integrity Unit in een internationaal omkoopschandaal in de tenniscompetitie.  Deze schandalen hebben ervoor gezorgd dat ook de voetbalsector in 2021 onderhevig wordt aan de antiwitwaswetgeving (lees meer in onze blog hierover).

Tijdens dit (anti)fraud webinar leggen wij uit:

  • wat de gevolgen zijn van de uitbreiding van de antiwitwaswetgeving op de sportwereld
  • wie precies onderworpen wordt aan de nieuwe wet
  • hoe dit praktisch in zijn werk zal gaan
  • wat het standpunt is van de toezichthoudende overheden (CFI en FOD Economie)
  • wat u preventief kan ondernemen om in orde te zijn

Hoe?

Aan de hand van een webinar brengen wij u onze kennis over.  Wij maken ons (anti)fraud webinar graag zo concreet mogelijk aan de hand van de input/vragen die we op voorhand van u krijgen.  Op het einde van ons webinar leggen wij u graag uit hoe u zich als club of makelaar best concreet voorbereidt op de nieuwe antiwitwaswetgeving.