Meer en meer signalen van boiler room fraude en beleggingsfraude

Gelet op de lage rentes op spaarrekeningen zijn alternatieven om de spaarcenten te laten renderen erg in trek.
Er kan hierbij worden gedacht aan diverse financiële producten.

Een opvallend voorbeeld hierbij is Forex trading of de valuta markt. Dit is een internationale markt waarop valuta’s onderling verhandeld worden. Winsten worden op deze markt behaald door het gebruikmaken van koersverschillen. Men koopt er valuta in de hoop dat de relatieve waarde daarvan stijgt ten opzichte van andere valuta’s. Een voorbeeld is de handel tussen de euro en de Amerikaanse dollar. Het is daarnaast ook mogelijk om in grondstoffen (commodity’s) zoals olie of goud te beleggen.

Vaak dient de particuliere belegger via een online trading platform de transacties uit te voeren.
Het online trading platform zou vervolgens bij de transacties als tussenpersoon moeten optreden.

Ons kantoor wordt meer en meer echter gecontacteerd door beleggers die hun gelden bij voormelde vormen van beleggingen zien verloren gaan ingevolge fraude.  Deze fraude wordt boiler room fraude of beleggingsfraude genoemd.

Wat is boiler room fraude of beleggingsfraude

Beleggers, vaak consumenten, worden gelokt naar een website en dit via ofwel telefoonoproepen van call centers ofwel advertenties op websites of sociale media.

Boiler rooms en boiler room fraude zijn termen die in principe worden gebruikt voor frauduleuze of schimmige call centers die twijfelachtige investeringen aanbieden en die vervolgens via allerhande technieken meer en meer druk zetten om bijkomend te investeren. Boiler room fraude wordt thans breder gebruikt en ook andere vormen van beleggingsfraude waarbij mensen via sociale media of websites worden gelokt om te beleggen worden onder deze term begrepen. Vaak wordt er nadien telefonisch verder gewerkt en overlappen deze vormen van beleggingsfraude elkaar.

De website waartoe de belegger wordt verwezen oogt erg professioneel en doet zich voor als een officiële dienstverlener. Er zijn tal van policies beschikbaar en er kan zelfs getelefoneerd of live gechat worden met adviseurs.  Sommige websites bieden zelfs persoonlijke adviseurs aan die de belegger bijstaan bij de beleggingskeuzes. Eenmaal op de website kan er via een online platform effectief belegd en geïnvesteerd worden.

Initieel zorgen de fraudeurs ervoor dat er veel winsten worden gemaakt en wordt de belegger aangemoedigd om bijkomende gelden te investeren om het rendement te verhogen. Ons kantoor heeft zelfs weet van websites waarbij de belegger wordt aangeboden om een kleine som van het platform af te halen teneinde na te gaan hoe betrouwbaar het platform is.

Indien de belegger op het einde van de rit nog gelden over heeft of winsten heeft opgebouwd, wat men vaak tracht te voorkomen door verliezen te genereren, manifesteert de fraude zich het duidelijkst. Het wordt plots zo goed als onmogelijk om de gelden te recupereren. Het platform eist bijvoorbeeld dat er eerst een minimaal aantal trades worden verwezenlijkt of dat er een fee op de gerecupereerde gelden wordt betaald. Deze fee dient bovendien voorafgaandelijk te worden betaald zodat het platform bijkomende gelden afhandig maakt.

Zelfs in het geval de belegger al deze stappen heeft uitgevoerd worden er nieuwe en onhaalbare eisen gesteld. Slotsom is dat de belegger al de ingelegde gelden verliest.

De fraudeurs gaan erg agressief te werk en gaan soms zover dat zij trachten het computerscherm van de belegger over te nemen om zelf overschrijvingen te kunnen uitvoeren.

Ons kantoor heeft ook weet van praktijken waarbij de belegger ook na de fraude verder wordt belaagd. De fraudeurs bellen namelijk onder een andere naam en via een ander telefoonnummer naar de belegger om mee te delen dat ze vernomen hebben dat hij werd opgelicht en dat zij kunnen helpen om het geld te recupereren. Hiervoor dient de belegger uiteraard opnieuw een som te betalen en wordt hij wederom opgelicht.

Hoe weet ik welke websites frauduleus zijn?

Er zijn talloze beleggingsfraude websites en platformen actief waardoor het onmogelijk is om deze allen op te lijsten of voor allen een feilloze techniek mee te delen om ze te ontmaskeren. Er zijn niettemin een aantal richtlijnen die U in acht kunt nemen om beleggingsfraude of boiler room fraude te detecteren en te vermijden.

Indien U een website op het oog heeft waarop U wenst te beleggen is het in eerste instantie aangewezen om een grondig online nazicht uit te voeren. Bij bekende frauduleuze websites zijn er vaak reeds getuigenissen te vinden van mensen die reeds werden opgelicht. Dit zijn belangrijke knipperlichten.

U kunt daarnaast op zoek gaan naar de bedrijfsgegevens van de onderneming achter de website. Zoek naar de exacte vennootschapsnaam, het vennootschapsnummer en het adres. Deze moeten bij een legitiem beleggingsplatform in principe duidelijk op de website terug te vinden zijn. Tracht deze gegevens indien mogelijk vervolgens te verifiëren. In België is het bijvoorbeeld mogelijk om via de kruispuntbank van ondernemingen (link) elke Belgische vennootschap via de naam, het ondernemingsnummer of het adres te identificeren.

Mogelijks dient het bedrijf ook geregistreerd te worden bij de bankautoriteit van het land waar de vennootschap geregistreerd is. Kijk na of er op de website van deze bankautoriteit een lijst van toegelaten (en/of verboden) platformen werd opgesteld.

In België kunt U tot slot terecht bij het FSMA (Autoriteit voor financiële diensten en markten). Ook zij hebben een lijst gepubliceerd met frauduleuze beleggingssites. Daarnaast biedt zij zelf aan om contact met haar op te nemen indien U nog zou twijfelen over bepaalde beleggingswebsites.

FSMA catalogeerde onder meer de volgende websites als beleggingsfraude of boiler room fraude:

  • OMEGA FX: https://www.omegafx.io
  • TRADE IDEA: https://www.tradeidea.co
  • BEFLIX: https://www.beflix.net
  • BLUE LEXUS: https://www.bluelexus.net
  • CFReserve: https://www.CFReserve.com
  • OPTIONFX: https://www.optionfx.trade
  • GBE-CAPITAL: https://www.gbe-capital.com
  • JT-EUROPE: https://www.jt-europe.com
  • BURTON MILLS: https://www.burtonmills.com
  • HOLLIS KOOKMIN FINANCIAL: https://www.hkfglobal.com
  • LAMBERT & SONS INCORPORATED: https://www.lambert-incorporated.com
  • LOEB BENSON: https://www.loeb-benson.com
  • MEADOWS FINANCIAL: https://www.meadowsfinancial.com
  • SCHALOM AND GERSON: https://www.schalomandgerson.com

Wij ondernemen actie tegen boiler room fraude en beleggingsfraude

Wij staan diverse beleggers / consumenten bij in hun acties tegen deze vorm van beleggingsfraude of boiler room fraude. Strafrechtelijk zijn er twee mogelijkheden. Of er wordt een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend bij de onderzoeksrechter of er wordt een klacht neergelegd bij de politiediensten (zie “rechtzetting fraude“).

De klacht met burgerlijke partijstelling is in principe aangewezen omdat U hierdoor een onderzoeksrechter belast met het onderzoek naar deze fraude. De onderzoeksrechter kan echter een significante som vragen om het onderzoek op te starten waardoor een (kosteloze) klacht bij de politie in sommige gevallen meer aangewezen kan zijn.

Daarnaast is het ook altijd aangewezen om contact op te nemen met uw bankinstelling.

Wij menen dat het belangrijk is om diverse gedupeerden samen te brengen opdat er met meer slagkracht onderzoek kan worden gevoerd naar deze frauduleuze praktijken. Op deze manier kunnen er kosten worden gedeeld, wordt de prioriteit groter voor de onderzoekers en beschikken de onderzoekers over meer materiaal om aan de slag te gaan.

U kunt ons hiervoor steeds contacteren per telefoon (09/334.94.70), per e-mail (anti-fraude@everest-law.be) of via ons contactformulier op de website (https://antifraude.everest-law.eu/contact/