Wat is oplichting?

Oplichting is een misdrijf van alle tijden. Oplichtingszaken laten bovendien vaak een grote indruk na op de slachtoffers. Daarom is het als slachtoffer verstandig om bij een advocaat te horen wat uw rechten zijn en hoe u uw geld kunt terug krijgen.

De oplichter past zich voortdurend aan om zijn slachtoffer in de val te lokken. De methode die de oplichter gebruikt verandert, gelukkig blijven de voorwaarden voor het misdrijf wel steeds dezelfde. Hieronder worden de voorwaarden voor oplichting uit artikel 496 sw.  kort besproken.

Oogmerk om andermans zaak onrechtmatig toe te eigenen

Bij oplichting heeft de dader hetzelfde doel als bij diefstal; zichzelf andermans zaak onrechtmatig toe eigenen. De manier waarop dit gebeurt verschilt echter. Bij diefstal wordt de zaak tegen de wil van de eigenaar bij hem weggenomen. Bij oplichting daarentegen wordt de eigenaar overtuigd om zelf de zaak af te geven.

Bedrieglijke middelen

De wet somt in art. 496 Strafwetboek een hele resem van “bedrieglijke middelen” op.  Het gebruikmaken van een valse naam of hoedanigheid houdt in dat een persoon – al dan niet openbaar – een valse voornaam, familienaam, adellijke titel, schuilnaam of homoniem gebruikt. Daarnaast is ook het aanwenden van “listige kunstgrepen” een mogelijk bedrieglijk middel. Listige kunstgrepen moeten altijd bestaan uit een combinatie van leugens en handelingen die bedoeld zijn om deze leugens geloofwaardig te maken.

Afgifte of levering van de zaak

Door afgifte of levering van de zaak wordt de oplichting voltrokken. Het is echter geen vereiste dat deze afgifte de zaak zelf betreft. Ook de titel waarmee de oplichter zich de zaak zal kunnen doen overhandigen volstaat. Hier kan ook het onderscheid met misbruik van vertrouwen aangeduid worden. Waar er bij oplichting een afgifte of levering van een zaak moet zijn, is deze zaak bij misbruik van vertrouwen al toevertrouwd aan de dader maar wordt ze niet teruggegeven.

Indien de goederen die door oplichting werden verkregen later worden teruggegeven wordt de oplichting niet teniet gedaan. De rechter brengt dit wel in rekening voor de straftoemeting.

Conclusie

Oplichting kent vele gezichten.  De meest klassieke manier is deze waarop de oplichter zijn slachtoffer met bedrieglijke argumenten face-to-face overtuigt om iets af te geven.  Oplichting kent ook veel ingewikkeldere varianten, zoals bijvoorbeeld boiler room fraud waarbij heuse callcentra worden ingezet om nietsvermoedende slachtoffers te overtuigen om geld te investeren in mooi uitziende investeringsopportuniteiten.

Ons kantoor heeft een ruime ervaring opgebouwd in de bijstand van slachtoffers van oplichting.  Ook enkele banken doen op ons beroep op vlak van zowel preventie als bestrijding van fraude en oplichting.  Daarnaast beschikken wij ook over de nodige strafrechtelijke expertise om  zowel slachtoffers als daders voor de strafrechter bij te staan.